Priopćenje sa završne konferencije

by | svi 20, 2023

 

„Online kazalište za djecu i mlade“

UP:02.1.1.14.0136

 

Povodom  završenih participativnih aktivnosti za djecu I mlade na projektu „Online kazalište za djecu i mlade“ održana je završna konferencija dana 18. svibnja 2023. godine, s početkom u 16 sati, u Zagrebu, u Učeničkom domu Maksimir, Trg Johna Kennedyja 9.

Projekt su provele udruge: Kazališna udruga MIST – nositelj projekta, te partneri udruga POZOR! – Projekti i obrazovanje za održivi razvoj i Udruga učeničkih domova Republike Hrvatske.

Provele su se online aktivnosti dramske i kazališne umjetnosti i pedagogije kojima se razvijaju socijalne, kreativne i digitalne vještine djece i mladih, te doprinosi njihovom socijalnom uključivanju, kao i poboljšanju pristupa online sadržajima dramske i kazališne umjetnosti u Hrvatskoj i svijetu.

Anita Matković – predsjednica  Kazališne udruge MIST – iznijela je osnovne pokazatelje o ostvarenju projekta: u provedenim online participativnim aktivnostima dramske i kazališne umjetnosti sudjelovalo je  62 djece i mladih od 15 do 25 godina starosti, a aktivnosti su se provodile  96 dana u dva ciklusa. Prvi ciklus trajao je od rujna do prosinca 2022. godine, a drugi od siječnja do početka svibnja 2023. godine. U svakom ciklusu aktivnosti su se provodile s četiri grupe polaznika koji su aktivnosti pohađali jedanput tjedno. Uključili su se i polaznici s oštećenjem vida, slijepe i slabovidne osobe,  te petero mlađih od  15  godina.

Tijekom projekta se izvelo 8 online završnih predstava na kojima su polaznici prezentirali svoja znanja stečena participacijom na online aktivnostima. Polaznici su snimili i kraće osobne radove. Predstave i radovi polaznika nalaze se na internetskoj stranici Projekta.

Okupili su se mladi većinom iz učeničkih domova, ali i individualno su se javili za sudjelovanje u aktivnostima i to iz gradova: Rijeke, Pule, Virovitice, Osijeka, Moravica, Gospića, Pazina, Samobora, Zaprešića i Zagreba.

Zahvale i svima  koji su iz pozadine sudjelovali u provedbi: Ivani, Ani, Ivanu, Mariju, Lidiji, Dori….a i administraciji.

Predstavnice partnerskih udruga Karolina Horvatinčič, predsjednica udruge Pozor, te Ljubica Banović, predstavnica partnerske Udruge učeničkih domova Republike Hrvatske izrazile su izrazito zadovoljstvo postignućima i dojmljivošću radova.

Iva Srnec Hamer, dramaturginja i dramska pedagoginja i Maja Kovač, glumica i dramska pedagoginja, koje su provele participativne radionice, te Lana Kosovac, filmska redateljica i pedagoginja – provela pripremu za korištenje informatičkih alata i aplikacija o načinu snimanja, te montaži obratile su se okupljenima u dvorani, a i na Zoom platformi, neke i putem zooma, te naglasile izrazitu kreativnost, umjetnička postignuća polaznika, suradljivost i inspirativnost koja je bila dvosmjerna i za polaznike a i za voditeljice projekta, te istaknule inspirativnost procesa kojim je omogućeno i polaznicima van većih gradskih sredina.

Putem Zoom platforme okupilo se oko 20 sudionika, a isti broj uživo u knjižnici Doma.

Polaznice Adriana Katić, Mihaela Marijanović, Izabela Đurić, Martina Štifanić su pohvalile rad mentorica koje su im izlazile u susret u svakom trenutku, ohrabrivale ih i poticale, nisu osjećale pritisak u radu, zanimljivost radionica, a naučile su mnogo. A svoja postignuća su i  pokazale. Odgajateljica Larisa Šimić iz učeničkog doma iz Pule, koja je pratila sve radionice prvog ciklusa, u chatu izrazila je  pohvale svim akterima i projektu.

Konferencija je završila prikazom nekoliko video radova polaznika.

Projekt „Online kazalište za djecu i mlade“ trajao je 12 mjeseci, od 27. 5. 2022. do 27. 5. 2023., njegova vrijednost je 484.639,82kn. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.

Projektni tim Online kazalište za djecu i mlade

 

Za kraj iz pera Kristine

Za kraj iz pera Kristine

Cijeli je proces bio velika igra, no sadržaji koji su se obrađivali ovim pristupom nisu bili nimalo besmisleni. Razne vrste ovisnosti i psihičkih bolesti, zlostavljanje, zanemarivanje, patnja, smrt, smisao postojanja i djelovanja, iluzije tuđih života i situacije iz...

Uspješno održana završna konferencija

Uspješno održana završna konferencija

Dana 18. svibnja 2023. održana je završna konferencija povodom  završenih participativnih aktivnosti za djecu I mlade na projektu „Online kazalište za djecu i mlade”, UP.02.1.1.14.0136. Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020., Europski...

Skip to content